Govedoreja je najpomembnejša panoga slovenske živinoreje

16. 10. 2017 smo v okviru KIG obiskali kmetijo ge. Ide Vindiš. Vindiševi se ukvarjajo z rejo govedi. Takoj ko smo prispeli, nas je toplo sprejela. Pojasnila nam je pogoje za vodenje kmetijstva: vztrajnost, motivacija, pozitiven odnos do dela in vseživljenjsko učenje. Na kmetiji Vindiš imajo od 50 do 60 glav molznic, ostalo so majhna teleta in biki. Zrejene živali pošljejo v klavnico. Krava na dan poje 40 kg in popije 50 litrov vode. Živino hranijo s posebno 12 kubično prikolico. Redijo lisasto pasmo (za mleko in meso) in črnobelo pasmo (izključno za mleko). Svoje koruze ne sušijo, ampak jo kondenzirajo ob pomoči plina ogljikovega dioksida, ki ga koruza proizvaja. Krava na dan proizvede od 20 do 30 litrov, v izjemnih primerih pa tudi do 50 litrov mleka. Mleko konzervirajo z mravljično kislino. Ogledali smo si njihov silos, skladišče za krmo, molzišče in poskusili njihove domače dobrote. Ga. Ida nam je ponudila v pokušino sveže mleko, različne okuse domačih jogurtov ter pogačo. Povedala nam je, da s svojimi kulinaričnimi dobrotami redno sodeluje na razstavi Dobrote slovenskih kmetij. Prejela je številna zlata priznanja. V molzišču lahko molzejo 12 krav naenkrat. Iz krave gre mleko naravnost v sterilno cisterno. Ogledali smo si tudi različno mehanizacijo: cisterna, krožna brana, trosilnik, rahljalnik.

Na tem terenu sem posebej uživala, ker me govedoreja že od malega zanima in ker smo izvedeli veliko novega.

Fotogalerija

Pia Narat, 8. B

Morda vam bo všeč tudi...