KULTURNA DEDIŠČINA (kulturni dan)

Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost

 

Leto 2018 je evropsko leto kulturne dediščine, ki ima namen ljudi spodbuditi k odkrivanju in doživljanju kulturne dediščine Evrope ter okrepiti občutek pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru. Poteka pod sloganom: Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost.

Na naši šoli smo se odločili, da pripravimo kulturni dan dejavnosti na temo kulturne dediščine, in sicer smo izbrali lokalno – regionalno raven in skušali skupaj z učenci odkrivati zanimivosti iz našega okolja. Za sodelovanje smo poprosili lokalna društva, ki so se z veseljem odzvala. Tako so lahko otroci doživeli dan plesa in izdelovanja izdelkov, s katerimi so ukvarjali naši predniki. Folklorno društvo Lancova vas nam je s svojimi predanimi člani pokazalo in nas naučilo raznih ljudskih plesov, obenem pa smo se razvedrili tudi ob ljudskih igrah, ki so se jih igrali otroci nekoč. Članice sekcije Kulturnega društva Franceta Prešerna Videm pri Ptuju Zankice so nas naučile izdelovati čudovite rože iz papirja in blaga ter vezenja. Aktiv žena Dolena so skupaj z učenci ustvarjale »jüreka«, znameniti avtohtoni pustni lik. G. mag. Ivan Božičko iz Etnografskega društva Tržec je učence učil, kako se plete bič. Otroci so izdelovali tudi različne izdelke iz ličja in jesenskih plodov, starejši učenci pa so se preizkusili v poslikavi panjskih končnic.

Ob koncu so se FD Lancova vas in nato še vsi učenci predstavili z naučenim plesom in zaključili s skupno »kačo«. Izdelki, ki so nastali v ustvarjalnih delavnicah, pa bodo še nekaj dni na ogled v avli šole.

Preživeli smo zanimivo in zelo aktivno sobotno dopoldne, kjer smo se za prihodnost v sedanjosti srečali s preteklostjo.

Vsem članom omenjenih društev se zahvaljujemo za čas, trud in navdušenje, ki so nam ga namenili. Za ogled galerije kliknite na fotografijo.

Vesna Voglar Pulko

 

Morda vam bo všeč tudi...