Talumova ugankarska dogodivščina in ALU kviz

Na začetku šolskega leta se je naša šola priključila k projektu, ki ga je ob 65-letnici delovanja zasnovalo podjetje Talum iz Kidričevega. V novembru je vsak učenec prejel svojo knjigo z zgodbicami in ugankami. Učenci od 1. do 3. razreda so se razveselili Ugank iz dežele škratov, učenci od 4. do 6. razreda Ugank iz dežele palčkov, učenci 3. VIO pa Ugank Marka Pola. Že znane uganke iz vsakdanjega življenja sta v zanimive zgodbe o škratih, palčkih in Marku Polu, slavnem srednjeveškem popotniku, vpletla avtorja knjig – Aleksandra Jelušič Pika in Milan Petek Levokov.

Učenci so knjige prebirali in reševali uganke doma in v šoli, uganke pa so sestavljali oziroma iskali tudi sami.

Za bralce ugankarskih knjig so organizatorji projekta posneli video predstavitev, kjer so predstavili Talum, Dejana Zavca – ambasadorja projekta in Aluminka, maskoto Taluma. Avtorja ugankarskih knjig sta govorila o knjigah ter odgovorila na nekaj vprašanj, ki so jih zastavili bralci ugank (video predstavitev Talumovih ugankarskih knjig: https://www.youtube.com/watch?v=W8S-rBP0-rg).

 

Devetošolce pa v zvezi s projektom čaka še posebna naloga – udeležba na ALU kvizu. Najprej so bili trije devetošolci vabljeni na ogled tovarne Talum, ki jih je navdušila s svojimi razsežnostmi. Nato so se 2. aprila pomerili s petimi osnovnimi šolami (iz Žetal, Majšperka, Cirkovc, Kidričevega in Miklavža) na prvem polfinalnem kvizu. Tekmovalci Gaja Železnik, Jaka Horvat in Anja Kozel so se odlično izkazali in postali zmagovalci prvega kviza. V mesecu maju se bodo na finalnem kvizu v Kidričevem pomerili še z drugimi zmagovalci kvizov iz prvega kroga.

 

Vesna Voglar Pulko,

skrbnica projekta

 

 

Morda vam bo všeč tudi...