KD – Dan s knjigo, 3. 10. 2022

V letni delovni načrt vsaka šola na začetku šolskega leta načrtuje tudi dni dejavnosti in med temi tudi kulturne dni. Zelo smo ponosni, da se v našem okolju zavedamo pomena branja, tako da smo imeli možnost en dan dejavnosti nameniti branju in bralni kulturi.

Na začetku dneva nas je z vzpodbudno zgodbo o tem, da se sami odločimo, ali bomo dan preživeli kot pozitivne in dobre osebe ali se bomo raje odločili za bolj lagodno ravnanje, ravnanje pod črto, nagovoril ravnatelj. Nato smo učitelji poskrbeli za to, da so se odvile dejavnosti po načrtovanem urniku. K uspešno izpeljanemu dnevu so veliko prispevali tudi učenci in njihovi starši, saj so učenci obogatili razrede z novimi knjižnicami, in sicer so od doma prinesli knjige, ki so jih želeli pokazati in predstaviti sošolcem. Nekateri so se celo odločili in knjige izmenjali za domov. Pogovarjali smo se o bontonu, izdelovali kazalke, brali, brali in brali … In kaj je najlepše? Učencem je bilo prijetno. Prav lepo jih je bilo opazovati, kako so bili angažirani.

Za branje smo jih poskušali navdušiti z različnimi dejavnostmi, saj se zavedamo, da je le-to ključ do uspeha.

Velik del so prispevali tudi naši zaposleni in posamezniki, ki so tako ali drugače povezani s šolo, saj smo z njimi izvedli intervjuje, v katerih je učence zanimala njihova bralna kultura, spoznali pa smo tudi delček njihovih osebnih navad. Tako smo se pogovarjali z go. Marijo Kolednik Črnila, učiteljico Natašo Varnica, z vzgojiteljem v našem vrtcu, Urošem Prelogom, z učiteljico Heleno Šegula, intervjuvali smo tudi pomočnico ravnatelja, Manjo Vinko, in ravnatelja, Roberta Murka, in kot se za tak dan spodobi tudi knjižničarko na naši šoli, Urško Krajnik.

Vemo, da telesna vadba pomlajuje možgane, zato smo del dneva namenili sproščanju v obliki joge, 4.-6. razred je izvedel sprostitvene in gibalne dejavnosti, za 1. VIO pa je s pravljično jogo poskrbela učiteljica Katja Cafuta. Čas smo namenili tudi odnosom, spoštljivi komunikaciji, skratka pozitivni disciplini. Mlajši učenci so lahko uživali ob branju starejših in ob literarnem poustvarjanju, varuhi so brali svojim prvošolčkom.

Oglejte si nekaj utrinkov iz dneva dejavnosti: TUKAJ

Prispevek: Mateja Krajnc

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost