Tradicionalni slovenski zajtrk 2022 (VIDEO)

Vsako leto, tretji petek v mesecu novembru, praznujemo Dan slovenske hrane in to obeležimo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Tak zajtrk je tudi zelo zdrav, saj so nam kruh spekli domači kmetje, za med so poskrbele slovenske čebele, za mleko slovenske krave, jabolka pa so pridelali lokalni kmetje.

Na naši šoli smo dogajanje ob tem dnevu popestrili z delavnicami peke Društva kmetic občine Videm, lokalna kmetija Vindiš iz Leskovca je pripravila degustacijo njihovih mlečnih izdelkov, čebelarjenje pa je učencem približal  čebelar, g. Marjan Merc iz Varej. Predstavile so se nam tudi biotehniška šola na Ptuju, z mentorico go. Natašo Kuhar in višja strokovna šola Piramida, pod vodstvom dr. Tine Perko. Predavatelj, g. Janez Pravdič je izpeljal preventivno delavnico za osem in devete razrede, z naslovom Ne drogam, ki smo jo vključili v ta dan. Našo učno tržnico, je je dopolnila še skupina učencev Poskusi pri kemiji pod mentorstvom učiteljice Sabine Tajhmajster, ki je demonstrirala kako nastane skuta in kakšna je razlika v okusu med domačim in kupljenim mlekom. Učenci pri predmetu Sodobna priprava hrane, so z učiteljico Tamaro Vamberger pripravili stojnico z naslovom Sladkor, nevidni sovražnik, s katero so želeli pokazati koliko kock sladkorja vsebujejo sladke in gazirane pijače. Mladi zeliščarji z mentorico Ksenijo Samojlenko pa so vrstnike poučevali o pomembnosti mleka in mlečnih izdelkov za zdravje.

Dan smo zaključili s čudovito predstavo naših učencev ob kulturnem dogodku v telovadnici, z naslovom “Kjer se cedita med in mleko”. Predstavili so se številni uspešni harmonikaši: Tjaša Galinec, Sara Božičko, Lan Arnuš, Teo Sitar, Svit Krajnc, pevci iz Cicizbora, pripovedovalci pravljice o Beli kači s kronico (Mark Vogrinec, Niko Varnica, Lara Furek). Slišali smo tudi deklamacijo pesmi Veverica Pekarica, ki jo je predstavil Mark Vogrinec. Prireditev smo zaključili s skladbo svežega šolskega banda, v katerem so igrali David Potočnik, Franc Gajser, Lovro Mori in Tadej Potočnik. Preživeli smo super dan, s super zajtrkom.

Zapisala: Tamara Vamberger

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost