Dan slovenske hrane – naravoslovni dan 19. 11. 2021

V petek, 19.11.2021, smo na OŠ Videm obeležili naravoslovni dan, z naslovom  »Dan slovenske hrane«. Letos nam na šolo žal ni uspelo pripeljati zunanjih predavateljev  in poznavalcev slovenske hrane, smo pa jih ujeli na kamero. S pomočjo tehnologije smo posneli pripravo jabolčnega zavitka na Petrovi domačiji v Šturmovcih, kjer so nam pri peki pomagale kmečke ženske videmskega društva kmečkih žena. Nato smo se na šoli, po razredih, s pomočjo posnetka, lotili priprave tega čarobno dišečega zavitka. Ugotavljali smo, da je jabolčni štrudelj del naše kulture, torej tudi del nas. Pri peki nam je zelo dobro šlo in šola je čudovito zadišala. Poleg tega podviga smo uživali še v tradicionalnem slovenskem zajtrku, pripravi sadnih in zelenjavnih smoothijev, ogledu tržnice, ribogojnice Brlek in ob ustvarjalnih delavnicah na temo lokalne pridelave hrane. Kot novopečeni zelenjavni in sadni navdušenci smo se preizkusili še v sestavljanju ugank. Preverite, če vam je kakšna morda všeč.

Klkini za ogled galerije slik

KAJ JE TO?

UGANKE IZ 7.A

Kosmat kot medved,

jajčaste oblike, visi kot netopir.

Tako je ime tudi eni živali. (ivik)

Je dolga in zvita,

z rumeno barvo oblita,

prihaja iz tropskih krajev,

zato ne prihaja iz Splita. (ananab)

Dobro vino, dobra trta,

vsako leto nova sorta. (ejdzorg)

UGANKE IZ 5.A

Je zelena in bodičasta. Pripraviti jo je potrebno na poseben način, da jo lahko poješ. (atojač)

Je  oranžno rdečkaste barve. Vanj z veseljem ugrizneš. (ikak)     

Neža Zamuda in Nino Slodnjak, 5.a

Je majhna ampak kisla. Včasih je ljudje sploh ne prepoznajo. Iz nje pa naredimo zelo okusen sok. To ni borovnica, ampak … (ajinora)

Živa Dokl, 5.a

Rastejo le poleti. Otroci jo imajo najraje. Ko so zrele, so rdeče, ko zorijo, so zelene. Imajo na tisoče otrok. Seveda iz nje naredimo okusen sok. (adogaj)

Živa Dokl, 5.a

Je malo. Rdeče ali črno. Na daleč izgleda kot grozdje. Uporabljamo ga tudi za pecivo. Kaj je to?  (zebir)

So oranžne. Rastejo samo jeseni. Včasih so velike, včasih pa male. Izrezujemo jih za noč čarovnic. (ečub)  

Ajda Šamperl, Ema Stojakovič, 5.a

Je bele barve in ima veliko glavo. Je zelenjava. (ačatevc) 

Eva in Neja H. , 5.a

Lahko je rdeča, vijolična ali zelena. Če si občutljiv, tega ne jej, ker te zelo speče. (norefef)

Eva in Neja H. , 5.a

Če ga stisneš, te piči, če pa preveč poješ, se ti jezik skisli – peče. (sanana) 

Eva in Neja H. , 5.a

So rjave barve in iz dreves zapadejo jeseni. (ikinšel) 

Eva in Neja H. , 5.a

Je rdeče barve in ima koščice, ki se pojejo. (oklobaj ontanarg)

Eva in Neja H. , 5.a

Je zelene barve. Če ga preveč pojemo, nas začne peči jezik. (ivik)

Eva in Neja H. , 5.a

UGANKE IZ 6.B

UGANKA 1                                                                    

Kako se reče štrudelj brez črke R?

(ketivaz inčlobaj)                                           Luka T. in Matija Š.

UGANKA 2

Je zeleno in ješ doma.

(atalos)                                                            Nejc T. in Vito G.

UGANKA 3

Je rjave barve in je trše kot oreh.

(sokok)                                                            Tilen V. in Patrik G.

UGANKA 4

Spodaj debela, zgoraj koščena, zunaj zelena, znotraj sladka.

(agif)                                                                Ana Kr. In Maša Š.

UGANKA 5 Gaja P. in Zoja K.

Je zelena, kosmata in glodalci jo imajo zelo radi.

(aktojač)                                                          Gaja P. in Zoja K.

UGANKA 6

Raste na drevesu in Italijani je nimajo radi na pici.

(sanana)                                                          Nik I., Blaž M., David P. Franc G.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost