Skoči na glavno vsebino

Državno tekmovanje v poznavanju flore 2023

Na Osnovni šoli Videm je 20. maja 2023 potekalo 13. državno tekmovanje v poznavanju rastlin, ki ga je organiziralo Botanično društvo Slovenije.

Sodelovalo je 87 učencev in dijakov iz
– OŠ VIDEM
– OŠ LJUBEČNA
– OŠ MATIJE VALJAVCA PREDDVOR
– OŠ IVANA GROHARJA ŠKOFJA LOKA
– OŠ ŠKOFJA LOKA
– OŠ ŽELEZNIKI
– GIMNAZIJA POLJANE
– GIMNAZIJA KRANJ
– ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO, SREDNJA ZDRAVSTVENA IN KEMIJSKA ŠOLA
– GIMNAZIJA ŠKOFJA LOKA
– GRM NOVO MESTO – CENTER BIOTEHNIKE IN TURIZMA
– 1. GIMNAZIJA V CELJU
– ZAVOD SV. FRANČIŠKA SALEŠKEGA
– GIMNAZIJA RAVNE NA KOROŠKEM
– ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA VIPAVA
– GIMNAZIJA NOVO MESTO

Na izbranem habitatu so udeleženci popisovali in beležili rastlinske vrste, ki so jih prepoznavali na samem mestu. Izbrali so poljubne vrste, jih nabrali in kasneje v šoli predstavili v obliki herbarija.

V kratkem kulturnem programu, ki ga je vodila učenka Lara Šori, so se z glasbenima točkama predstavili Alexander Kaaouana na klavirju in šolski band v sestavi: Nina Selinšek, Lara Šori, Vid Krajnc, Tilen Kralj in Jure Štrucl. Pri organizaciji tekmovanja so ob učiteljih (Sabina Tajhmajster, Maja Juričinec, Katja Cafuta in Andrej Primužič)  pomagale tudi sedmošolke Asja Katarina Vaupotič, Maša Šibila in Ana Kolednik.  

Tekmovalce in njihove mentorje so pozdravili in jim zaželeli uspešno tekmovanje g. ravnatelj mag. Robert Murko, župan Občine Videm g. Brane Kolednik, in predsednica Botaničnega Društva Slovenije ga. Tina Fabjan.

Zahvaljujemo se Občini Videm ter lastniku, g. Andreju Rožmanu, ki je prijazno odstopil svoj travnik za popis rastlin. Prav tako se zahvaljujemo Zavodu RS za varstvo narave (ZRSVN) za izvedeno strokovno predavanje za mentorje, ki je dodatno prispevalo k bogatitvi znanja udeležencev. Poleg tega je popis rastlinskih vrst opravila tudi ekspertna skupina botanikov, kar bo še dodatno prispevalo k celovitosti podatkov.

Haloze veljajo za floristično pestro območje, zato bo prispevek kartografije flore na tem območju še kako dobrodošel.

Davorin Horvat

S klikom na sliko si oglejte galerijo.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost