Skoči na glavno vsebino

Hrvaški učenci na pustni povorki na Vidmu

Hrvaški učenci, ki se učijo slovenščino, so tudi letos nestrpno čakali na pustno povorko na Vidmu. Skupaj z učenci OŠ Videm so se predstavili kot skupina glasbenikov. Priprave na »fašenk« so bile dolge in intenzivne – sami so izdelovali glasbila, klobuke in metuljčke, da je bila celotna oprava na koncu primerna in všečna.

V ponedeljek, 24. 2. 2020, so se učenci pripeljali z dvema avtobusoma v Slovenijo. Najprej smo obiskali na novo ustanovljen in bogato opremljen muzej na Poslančecevi domačiji v Varejah. Predsednik domačega društva Demoni, Darko Cafuta, je prijazno priskočil na pomoč. Priskrbel nam je zanimivo predstavitev slovenskih etnografskih pustnih likov, kot so kurent, orači, pokači, rusa, baba deda nosi, s katerimi se ohranja slovenska kulturna dediščina. Sledila je pot proti OŠ Videm. Ker je bil dan sončen in lep, smo si privoščili sprehod do šole, vmes pa prijetno kramljali o pričakovanjih tega dne. V šoli nas je prijazno sprejel ravnatelj mag. Robert Murko. Učenci so se malce okrepčali. Nato so oblekli kostume, se v telovadnici šole združili z videmskimi učenci, zelo hitro naučili plesne koreografije ter že veselo nastopili v povorki. Sledila je malica v jedilnici, za tem pa ogled preostalih skupin, sodelujočih v pustni povorki. Učenci so se polni nepozabnih doživetij in prijetnih trenutkov v poznih popoldanskih urah odpravili proti domu.

Odzivi s strani učencev po veselem in norčavem dogajanju na Vidmu so bili prijetni. Zelo so uživali. In nekateri so že predlagali svoje zamisli za skupinsko masko na naslednji pustni povorki …

 

Nina Emeršič,

učiteljica slovenščine

Za ogled fotogalerije kliknite TUKAJ.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost