Skoči na glavno vsebino

Otvoritev razstave Mladi pišejo

V torek, 16. 4. 2024, smo se v občinski dvorani zbrali predstavniki občine, predstavniki in učenci šole ter drugi obiskovalci ter se kljub muhastemu aprilskemu popoldnevu udeležili odprtja razstave člankov, ki so nastali v okviru projekta Mladi pišejo, kot so ga poimenovali v Sloveniji.

Za čudovit glasbeni uvod v dogodek je poskrbela sedmošolka Lara Šori, prisotne pa je najprej nagovoril župan občine Videm, ki je izvedbo razstave v naši občini tudi omogočil in podprl, gospod Brane Kolednik. Beseda je bila predana g. Geraldu Huehnerju, ki že 5 let živi v naši občini, v Tržcu. Sam je projekt zasnoval in tudi pripeljal v Slovenijo ter v naš kraj. Z ženo Moniko, za katera lahko rečemo, da sta starša projekta, pa skrbita, da se projekt uspešno vodi in širi po vsej Sloveniji. Sam projekt poteka že 37. leto. Gre pa za sodelovanje s priznanim nemškim časopisom Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). V Sloveniji projekt poznamo od leta 2020 in ponosni smo, da smo že tretje leto del njega tudi na naši šoli. V času sodelovanja so članke pod mentorstvom Geralda in Monike objavile: Rebeka Murko, Sara Vidovič, Neli Bratušek, Evelin Kolednik, Taja Ozvaldič, Iona Ratajc Potrč in Dora Vinko. V tekočem letu pa čakajo na svojo priložnost nadobudne sedmošolke Živa Dokl, Lana Horvat, Danijela Milošič in Zoja Spevan. Tako je v teh letih s sodelovanjem trenutnih in že bivših učenk nastalo 6 člankov.

O svoji izkušnji so spregovorile tudi Neli, Evelin, Iona in Dora. Povedale so, da je bila to za njih posebna izkušnja, ki jim je dala možnost razvijati nove spretnosti. Kljub temu da jih morda pot ne bo vodila v novinarske vode, so imele možnost biti del resnega novinarstva, ki zajema večmesečno pripravo na intervju, pripravo na to, kako se pogovarjati, pristopiti in kako pomembno je sogovorca poslušati in ne le slediti pripravljenim vprašanjem.

Dogodek je zaključil ravnatelj OŠ Videm, mag. Robert Murko, ki je povzel veličino in pomembnost tega, kar Monika in Gerald Huehner iz Discimus Laba Tržec delata in omogočata učencem in dijakom.

V razstavi si je moč ogledati 21 člankov, strani iz časopisa FAZ. Med njimi so med zadnje nastalimi intervjuji na temo kulturne in etnološke dediščine v občini Videm ter o prostovoljnem gasilstvu na Vidmu. Sprehod po dvorani pokaže, kakšne razsežnosti in možnosti ponuja projekt, kaj pomeni tako za Slovence, kot tudi in predvsem za učence, ki imajo možnost pisati o Sloveniji za nemške bralce tako velikega časopisa.

                                                                                                                             Damjana Hliš

Foto (c): Gerald Hühner
Foto (c): Gerald Hühner
Foto (c): Gerald Hühner
Foto (c): Gerald Hühner

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost